Çocuklarda İnternet Bağımlılığını Önleme

Çocuklarda İnternet Bağımlılığını Önleme

İnternet, gündelik hayatın bir parçası haline geldi ve özellikle genç neslin internetsiz bir gün hayal etmesi zor. İnterneti oyun oynama, eğitimlerine katkı sağlama ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olma için kullanan çocuklarda internet bağımlılığı baş gösterebilir. Peki internet bağımlılığı başlamadan nasıl önlenir?


1. Riskleri ve tehlikeleri anlatın.
Çocuğunuz teknolojiyi ve interneti kullanacak kadar büyükse, tehlikeler için konuşmak için de yeterince büyüktür. İnternet ve etkileri hakkında açık bir şekilde iletişim kurmak, çocuğunuzun bunu gizli yapmasını engelleyecek ve bir sorun yaşadığında size gelmesini sağlayacaktır.

2.Sınırları belirleyin.
İnternetin ve teknolojinin kullanımı ile ilgili bazı kuralların belirlenmesi, çocuklar ve aileler için birtakım faydalara sahiptir. Çok küçük yaşlarda, sınırlar herhangi bir sosyal medyanın kullanımı ve arkadaşlarla iletişimde kısıtlamalar içerebilir. Çocuklar büyüdükçe daha fazla özgürlük verilmelidir, ancak çevrimiçi harcayabilecekleri zamanı ve erişebilecekleri siteleri sınırlamak iyi bir fikirdir. Oyunlarda yaş kısıtlamaları uygulanmalıdır. Yemek saatleri sırasında akıllı telefonların, tabletlerin ve diğer teknolojilerin kullanımının yasaklanması, aile etkileşimini teşvik edebilir.

3.Çevrimici dünyayı çocuğunuzla beraber keşfedin.
İnternet eğitim için harika bir kaynaktır ve çocuklar interneti araştırma için kullanmaya teşvik edilmelidir. Eğitsel oyunlar ve uygulamalar öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilir. Çocuklarınızla internette vakit geçirmek, güvenli ve kontrollü bir şekilde interneti araştırabilmeleri anlamına gelir.

4. Siber zorbalık konusunda çocuğunuzu bilgilendirin.
Zorbalık, senelerdir var olan bir şey olsa da teknolojinin gelişmesiyle boyut değiştirdi. Siber zorbalık, oyun platformları, sosyal ağlar üzerinden gerçekleşebilir. Tehtit, taciz ve sindirme de dahil olmak üzere birçok şekilde görülebilir. Çocuklarınıza siber zorbalığın ne olduğunu anlatabilir ve böyle bir şeyle karşılaştıklarında ilk iş size gelmelerini söyleyebilirsiniz.

5. Online arkadaş edinmenin risklerini anlatın.
Çevrimiçi olarak tanıştıkları insanlara koşulsuz inanabilen masum çocuklar için ne yazık ki bazı zamanlar internet tehlikeli ve avlanma alanıdır. Çocuklara zarar vermek isteyen, yaşını hatta cinsiyetini yanlış yansıtan kişiler tarafından avlanan çocuklar azımsanamayacak kadar azdır. Sanal dünyadaki yabancıların potansiyel tehlikelerini onlara anlatabilir ve konuştukları kişilerin bilgilerini onlardan isteyebilirsiniz.


Psikolog Çağla Altınok

 

Ayrıntılı bilgi veya randevu almak için; 0532 389 97 40 numaralı telefon üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz.